Tetoviranje - II dio ( pravilno održavanje tetovaže )

28.6.12

Kao što sam spomenula u prethodnom postu,nakon zavšene tetovaže majstor tretirano područje čisti,maže i stavlja foliju . Postupak i savjete za održavanja tetovaže preuzela sam od svog majstora ( ne ljuti se on :P )
Odmah nakon tetoviranja potrebno je kupiti Bepanthen ili Pantenol mast,prozirna ( plastična ) folija,ljepljiva traka ( u apoteci,papirna ) i ako već nemate kući maramice ili papirni peškiri ( bolje poznati kao kuhinjski papir ) .
Prvih 5 sati nakon tetoviranja stoji folija koju je majstor fiksirao a nakon toga počinjete sami sa njegom . Foliju je potrebno nositi od 3 do 5 dana.
POŠTUJTE INSTRUKCIJE TATTOO MAJSTORA DA IZBJEGNETE INFEKCIJE,CRVENILO,KRASTE I OSIP .

Prvo operite ruke i sklonite foliju sa tetovaže. Pod laganim mlazom mlake vode temeljito,ali nježno,znači nema grebanja,operite mast i moguću sukrvicu sa dječijim sapunom ( jer je ph neutralan i najbolji za kožu ) mada i gel za tuširanje nije toliko jak pa možete i sa njim. Isperite hladnom vodom.
Nakon pranja tetovaže potrebno je nježno posušiti to područje sa već spomenutim kuhinjskim papirom,ali bez ikakvog trljanja i grebanja već utapkati lagano. Držati tetovažu 10 - 15 minuta na zraku i namazati sa jednom od dvije navedene masti.  Najbitnije kod održavanja tetovaže je da narednih 7 do 10 dana bude konstantno masna jer ako se stvore kraste oštetiće boju. Tetovažu je potrebno namazati tankim slojem masti i mora biti jasno vidljiva,znači bez debelog sloja . Najidealnije je da tetovaža bude na zraku ali ne i u dodiru sa posteljinom,odjećom itd. međutim kako je malo teže to postići onda se koristi plastična folija . Nakon mazanja,slijedi folija i ljepljenje i ovaj postupak treba ponavljati odprilike svaka 4 h.  Ne morate naveče da navijate sat i ustajete,kad zalijepite prije spavanja izdržaće do jutra ( ovo sam ja radila kad sam se prvi put tetovirala ) .
Prvih 3 - 5 dana obavezno perite,mažite i premotavajte tetovažu po navedenim instrukcijama da olakšate sami sebi proces zarastanja jer nemojte se zavaravati,tetovaža je jedna vrsta rane koja treba njegu. Tu je igla oštetila kožu nekoliko hiljada puta kroz minutu i morate je njegovati na pravilan način !
Kroz prva 3 dana koža će da odbaci dio boje koji ćelije nisu primile i ne brinite,ne ispira se tetovaža već je to normalan proces . Nakon par dana tetovaža se ljušti i svrbi.
 BEZ ČUPKANJA,GREBANJA I ČEŠANJA inače ode boja !
Mjesec dana od tetoviranja nije preporučeno kupanje ( mislim na rijeke,mora,jezera,bazene ) . Većina majstora preporučuje barem mjesec i po dana od izlaganja tetovaže suncu,ja bi to čak i produžila.
UVA i UVB zrake znaju biti jako opasne pa ako se već i izlažete,faktor zaštite 50 je na listi " MORAM " .
Solarij je još gori od sunca pa probajte i to izbjegavati,čisto radi toga da zaštite tetovažu,ne oštetite boju i da uživate u njoj do kraja života :)
Trebalo bi izbjegavati i intenzivno znojenje pa je tetovaže najbolje raditi u jesen 
( nema teške odjeće kao zimi ) ili u proljeće ( prije nesnosnih vrućina i temperatura ).
Intenzitet i oštrina boja zavise od kože,na nekom će to izgledati svijetlije a negdje tamnije,uglavnom nijansa koju zadobijete nakon cijelog ovog procesa je mat .

Kad je tetovaža zarasla,uživajte i razmišljajte koja je sledeća ;)




You Might Also Like

0 komentari