Piercing saga - II dio ( održavanje )

11.3.13

Iako sam već spomenula da održavanje tetovaže i piercinga ovisi od savjeta majstora kod kojih ste radili, jedno je sigurno : ne budete li čistili redovno piercing ostaćete bez njega .

Kraj priče :D

Piercing i tetovaža ne zarastaju ni približnooooo, znači tetovažu ćete riješiti kroz 10ak dana a piercing može potrajati i praviti probleme i do godinu dana ... 
U zavisnosti od mjesta pirsanja toliko će vam praviti, odnosno neće praviti probleme čišćenje i održavanje i samim tim zarastanje .

Tokom perioda zarastanja ne smijete :
- dirati piercing prstima, naročito prljavim ( osim akd ga čistite / perete )
- igrati se sa nakitom( povlačiti gore -  dole i okretati )
 - vaditi i vraćati nakit ( naročito prvih nekoliko dana, sedmica )
- spavati na piercingu
- koristiti kozmetiku na području gdje st se pirsali ( kreme, puderi, jaki gelovi za tuširanje itd... )
- kupati se u bazenima, rijekama, jezerima i kiseliti se u kadi ( more je OK )
- dovoditi piercing u kontakt sa tjelesnim tečnostima drugih osoba ( znoj i slično ... )

Tokom perioda zarastanja, piercing je najbolje čistiti 2 - 3 puta dnevno, ne više jer možete iritirati ranu ( i morate biti svjesni činjenice da je to rana podložna infekcijama ) .
Prvih nekoliko mjeseci, zavisno od mjesta gdje se piercing nalazi, morate obezbjediti zrak i zarastanje što znači nema prekrivanja flasterima ili gazama . 
Nakon zarastanja trba pripaziti na tuče :P odnosno, piercing vam se može vrlo lako otkinuti ako sa njim postupate grubo.

Ono što će vam biti potrebno je Octenisept sprej i tečni sapun PH 5,5 !



Prve 2 - 4 sedmice piercing čistite svaki dan ujutro, popodne i naveče ali
nemojte čistiti više od 3 puta da ne bi došlo do iritiranje rane .

Sam postupak čišćenja :
- Tokom tuširanja ili umivanja nasapunati područje piercinga tečnim PH5,5 sapunom ( možete upotrjebiti i baby sapun samo prvo pjenu na ruke pa onda na piercing )
- Temeljito isprati toplom vodom
- Ako su se stvorile krastice ( a vjerovatno jesu ) pažljivo ih ukloniti štapićem za uši
- Osušiti piercing papirnim maramicama ili kuhinjskim papirom ( nikako klasični peškir, skuplja bakterije ! )
- Dezinfikovati sa Octaniseptom ( jedan šprica je dovoljan ) a ako je mjesto gdje ne možete našpricati onda to uraditi štapićem za uši natopljenim Octaniseptom


Nakon 2 - 4 sedmice i dalje nastavite sa korištenjem PH neutralnog sapuna a Octanisept možete koristiti nekoliko puta sedmično, po potrebi. Ono što je uobičajno nakon samog pirsanja to su manja krvarenja i otekline, bol i peckanje, masnice, crvenilo, krastice te iscjedak limfe. Tokom perioda zarastanja piercing može da svrbi i da koža bude sua na tom području kao i da se stvaraju krastice.

Iako se piercing čini da je zarastao prije nego vam je rečeno - NIJE !
Piercing zarasta s vanjske ka unutrašnjoj strani te je ono tkivo " unutra " i dalje jako osjetljivo i predstavlja ranu iako se to često ne primjeti . Nakit ne trgajte i ne vadite silom a ako ispadne nemojte takođe nazor  gurati nazad već odite do studija i svog piercing majstora ...

Jer ako ne održavate pravilno piercing ...



Isto tako, kad je u pitanju piercing ppupka, ne mijenjate često nakit ... Ja sam to radila nakon prvog pirsanja, svaki dan dugi nakit, sve teži i težđi privjesci dok jedan dan koža nije pukla .

Naravno, nije mene to spriječilo pa sam nakon godinu dana zarastanja opet uradila pierc al' bila malo pametnija :D zato ga sad nosim samo kad sam sigurna d ame neće zapeti i da ga neću odvaliti .

Ovo su bile uopšteno tehnike održavanja, naravno, sve zavisi od toga gdje ste se pirsali, jezik i uho se ne održavaju isto ali ovaj postupak čićenja važi za skoro 90 % pierceva .




Ovo je samo malo da vas isprepadam jer ako već to radite, onda čistite i održavajte :D

You Might Also Like

27 komentari