PayPal :)

12.7.12

U zadnje vrijeme sam X puta pojasnila princip online kupovine,PayPala,kartice i svega ostalog drugaricama i poznanicima pa evo mini uputstvo za sve početnike :)
Pay Pal nije bio dostupan za područje BiH do 2010 godine ( mislim,nemojte me držati za riječ ) a tek od nedavno je dostupan da na njega možete i da primate novac ( u ovo su me uputili forumaši sa Forum.hr ).
Za početak,sigurniji način od Pay Pala ne postoji . Uvijeeeek postoji neka šansa da stvari krenu po zlu,hakeri su čudo ali nemojte biti nevjerni Tomo već pokušajte . 
Ako već neko vrijeme slinite za raznoraznim stvarčicama sa nevjerovatnim cijenama vrijeme je da se bacite na posao. Za početak vam treba račun u banci i kartica . Eh sad,većina studenata ima otvoren studentski račun jer se ne naplaćuje održavanje kartice ali te kartice nemaju CCV ( trocifreni broj ) koji vam je potreban da bi otvorili PayPal. Ako imate mogućnost,otvorite novi račun i pitajte za savjet u banci na koji način možete dobiti karticu sa CCV brojem . Ja koristim tatinu karticu koju on više ne koristi,mjesečno mi skidaju 2 KM za održavanje,imam CCV broj i u pitanju je Visa Electron .

Ovako moja izgleda ( nemojte zamjeriti na lošoj obradi slike )

Strelica ukazuje na mjesto gdje se nalazi CCV na Visa Electron karticama

Kad ste se snašli za račun i karticu krenite na Paypal.com . Kucate vašu mail adresu,stvarate acc i lozinku. Potrudite da lozinka bude komplikovanija i kombinacija slova i brojeva . Na PayPalu će vam tražiti podatke kao što su ime,prezime,adresa,grad,država,broj kartice i taj famozni CCV broj . Sve to lijepo kucajte i  nemojte koristiti kvačice ( č,ć,đ,š,ž ). Nekom u Kini,Koreji,Americi to može biti zbunjujuće . Napomena : Prije nego krenete na PayPal budite sigurni da na vašem računu ima barem 10ak KM.
Nakon što ste napravili acc PayPal će sa računa da vam skine 1,95 $ ( oko 3KM ). Novac je skinut radi standardnog procesa stvaranja PayPala a to je da budu sigurni da je kartica i broj računa vaš. Odite u banku,za dan - dva i tražite izvod. Naglasite,ako vam ne treba cjelokupan izvod,da vam onda samo daju PayPal verifikacioni kod. Broj koji ćete dobiti je četverocifren i sad trk kući da kupujete. Kad ste već u banci,nabacite neku uplatu na račun barem 500 € ( šala ! ) . Lijepo odite kući i pratite upustva PayPala a to je da ukucate kod koju su vam poslali i verifikujete svoj acc . Nakon toga,PayPal vam VRAĆA skinuti novac ! A vi možete da se upustite u svijet online kupovine :)

Nemojte se razočarati kad nađete stranice i online shopove koji ne dostavljaju za Bosnu,ima dosta onih koji ipak dostavljaju . Što se tiče plaćanja samo klikate na CONTINUE WITH PAYPAL . Nemojte nigdje,osim na Paypal.com ukucavati svoju Paypal lozinku ili broj kartice .
Let the peglanje kartice begin :D

U ovom postu sam ukratko objasnila kako da dođete do svog PayPala a u sledećem ću nešto više reći o Ebayu i još nekim zanimljivim stranicama jer vjerujem da je to prava svaštara u kojoj možete naći zilion zanimljivih stvarčica a da stvar bude bolja,dosta sellera šalje za Bosnu i Hercegovinu . 
Uživajte ;)




You Might Also Like

6 komentari